Uudet sivut osoitteessa: hernesaariseura.fi

Munkkisaaren telakka puoliksi venäläisomistukseen

Munkkisaaren telakka

Munkkisaaren telakan nykyinen omistaja, korealainen STX Finland, perustaa arktiseen laivanrakennukseen keskittyvän yhteisyrityksen yhdessä Venäjän valtion telakkayhtiö United Shipbuilding Corporationin (OSK) kanssa. STX:n Helsingin telakka, joka sijaitsee Munkkisaaressa, siirtyy siis puoliksi venäläisomistukseen (KL 10.12.10).

Talouselämä-lehdessä kerrottiin marraskuussa venäläisyhtiön olevan varsin nuori firma (TE 26.11.10). Se perustettiin Venäjän silloisen presidentin Vladimir Putinin käskystä.

Nuoresta iästään huolimatta United Shipbuilding Corporation on Venäjän suurin telakkayhtiö. Sen hallussa on 70 prosenttia maan laivanrakennustoiminnasta. Venäjän nykyinen presidentti Dmitri Medvedev luokitteli yhtiön viime kesänä Venäjän valtion strategiseksi omistukseksi.

Uuden yhteisyrityksen nimi on Arctech Helsinki Shipyard ja se erikoistuu jäänmurtajiin ja arktiseen laivanrakennukseen (TalSa 10.12.10).

Kuvassa näkymä Munkkisaaren telakasta viime kesänä. Kuva on otettu 24.6.2010.

 

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Munkkisaaren telakka puoliksi venäläisomistukseen”

 1. Niko Lipsanen 10.12.2010 klo 18:13:

  Monet kai haluaisivat, että telakka lähtisi kokonaan pois. Eihän sitä näin keskeiselle paikalle enää rakennettaisi, mutta eipä se siinä ainakaan minua häiritsekään. Antaa sen olla siinä niin kauan kuin tilauksia riittää.

  On myös hyvä, ettei koko Munkkisaaren-Hernesaaren niemeä päästä rakentamaan kerralla. Jos telakka tuosta pian lähtisi, niin sitten sekin alue suunniteltaisiin uudeksi asuinalueeksi tämän ajan ihanteiden ja suunnitteluperiaatteiden mukaan – kuten tehdään Jätkäsaaren, Kalasataman ja suurimman osan Hernesaarea kanssa.

  On vain hyvä, että jokin palanen jää suunniteltavaksi joskus tulevaisuudessa, eikä kaikkia satama-alueita päästä rakentamaan samasta muotista. Näin syntyy kerroksellisuutta, mikä on olennainen osa elävää kaupunkiympäristöä.

 2. Niko Lipsanen 17.12.2010 klo 23:31:

  Kiinteistövirasto tiedottaa:

  Helsingin kaupunki vuokraa telakkayhtiö Arctech Helsinki Shipyard Oy:lle Hietalahdesta ja Hernesaaresta yhteensä noin 16,8 hehtaarin maa-alueen ja noin 5,4 hehtaarin vesialueen. Arctech Helsinki Shipyard on STX Finland Oy:n ja venäläisen United Shipbuilding Corporationin yhteisyritys, joka jatkaa Helsingin telakan toimintaa.

  Vuokrasopimus on voimassa Hietalahden niin sanotun telakan kanta-alueen osalta vuoden 2025 loppuun saakka ja Hernesaaren alueen osalta vuoden 2017 loppuun saakka. Hernesaaren alueen vuokrausta voidaan tietyin perustein jatkaa vuodella eteenpäin.

  Lue koko tiedote.

MUHEIRA.FI

 • Muheira.fi oli Munkkisaari-Hernesaari-Seura ry:n ylläpitämä kaupunginosasivusto. Näillä sivuilla on sivuston arkisto vuosilta 2006–2017. Kirjoitusten kommentointi on poistettu käytöstä.
 • Asukasyhdistyksen nimi on nykyisin Hernesaari-seura ry ja sen uudet sivut ovat osoitteessa:
 • hernesaariseura.fi