Uudet sivut osoitteessa: hernesaariseura.fi

Munkkisaari-kuvia sadan vuoden takaa

Verkon kuivatusta Hernesaarenkadun päässä 1910-luvulla

Helsingin kaupunginmuseo avaa kuva-arkistoaan museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteiseen Finna-aineistopalveluun. Nettilaatuisia kuvia voi sieltä ladata ja myös julkaista palvelun käyttämän Creative Commons -lisenssin ehtojen mukaisesti.

Sivuilta löytyy mm. laajat kokoelmat Signe Branderin ja Ivan Timiriasewin ottamia kuvia 1900-luvun alusta. Niissä on otoksia myös Munkkisaaren ja Hernesaaren kulmilta. Ohessa pari Timiriasewin ottamaa kuvaa.

Ylemmässä kuvassa kalastajat kuivattavat verkkojaan nykyisen Hernesaarenkadun päässä. Finna-palveluun kuvan ottamisvuodeksi on merkitty 1910, mutta koska taustalla oikealla näkyvä vuonna 1912 valmistunut As. Oy Kuikka (Hernesaarenkatu 15) on siinä kovin valmiin näköinen, niin kuva lienee otettu vähän myöhemmin (ehkä samaan aikaan kuin alempi kuva, jonka vuodeksi on annettu noin 1920?).

Alemmassa kuvassa on kalastajien kojuja Matalasalmen rannalla. Matalasalmi erotti vielä tuolloin Munkkisaaren mantereesta. Vasemmassa reunassa näkyy Hietalahden telakalla joko rakennettavana tai korjattavana oleva laiva. Viereistä jyhkeää kivitaloa ei enää ole: sen paikalla on nykyään Helsingin Diakonissalaitoksen huumetoimintakeskus (Munkkisaarenkatu 16), aiempi telakan asuntola.

Kalastajien kojuja Matalasalmen rannalla

Kuvat on ottanut Ivan Timiriasew. Katso tiedot Finnasta: ylempi kuva, alempi kuva. Lisenssi: CC BY-ND 4.0.

 

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Munkkisaari-kuvia sadan vuoden takaa”

  1. Niko Lipsanen 26.2.2014 klo 15:46:

    Kaivelen arkistoista alueen kuvia näille sivuille myöhemmin enemmänkin. Tässä pari ensimmäistä maistiaisiksi.

MUHEIRA.FI

  • Muheira.fi oli Munkkisaari-Hernesaari-Seura ry:n ylläpitämä kaupunginosasivusto. Näillä sivuilla on sivuston arkisto vuosilta 2006–2017. Kirjoitusten kommentointi on poistettu käytöstä.
  • Asukasyhdistyksen nimi on nykyisin Hernesaari-seura ry ja sen uudet sivut ovat osoitteessa:
  • hernesaariseura.fi