Uudet sivut osoitteessa: hernesaariseura.fi

Hernesaaren kärki erityissuunnittelualueeksi

Hernesaaren kärki, osayleiskaava 2012

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan eilen 2.10.2012 siirtää päätöksen tekemistä Hernesaaren kärkeen suunnitellusta helikopterikentästä ja sen vaatimasta kiistellystä täyttöniemestä eteenpäin. Alueen tulevaa käyttöä selvitettäessä vaihtoehtoina ovat nyt helikopterikentän ohella puisto, venesatama tai veneiden talvisäilytysalue sekä merellinen toimitila- ja työpaikka-alue (HSOK 2.10.12).

Lautakunnan puheenjohtaja Lasse Männistö (kok) kirjoittaa blogissaan lautakunnan ottaneen näkemyksekseen, ”ettei kenttä vaikuta julkisena investointina kannattavalta, mutta varaus voidaan tulevaisuuden varalle kaavassa säilyttää – jos joku kentän joskus haluaa yksityisellä rahalla toteuttaa.”

Lautakunnassa oli noussut huoli siitä mahdollisuutta, että meritäytöt olisi aloitettu metrotyömaan louheella heti yleiskaavapäätöksen jälkeen jo ennen kuin kentän rakentaminen olisi lyöty lukkoon. Niinpä lautakunta vaati, että hankkeesta tehdään erillinen toteutuspäätös ennen kentän rakentamista.

Kaavateknisesti muutos toteutettiin siten, että helikopterikenttää varten tehty merkintä LL-1 (ks. kuva yllä) muutettiin merkinnäksi ES-4 (erityissuunnittelualue). Erityissuunnittelualueen maankäyttö ratkaistaan asemakaavoituksella toiminnallisten ja taloudellisten erillisselvitysten perusteella.

Osayleiskaavan yhteydessä kaupunkisuunnittelulautakunta päätti myös poistaa Hernesaaren viljasiilojen suojelumerkinnän. Lautakunnan näkemyksen mukaan toiminnallisesti ja taloudellisesti olisi järkevämpää keksiä alueelle muuta käyttöä kuin viljan varastointi. Näin olle kaupungin ei ”ole perusteltua jatkaa alueen vuokrasopimusta viljan varastointikäytössä vuoden 2015 jälkeen”.

Kuvana on kuvakaappaus Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksesta, jossa näkyy helikopterikentän kohdalla vielä nyt poistettu merkintä LL-1. Kuvan taustalla näkyy himmeämmällä rantaviivan nykyinen muoto.

 

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Hernesaaren kärki erityissuunnittelualueeksi”

 1. Nurmentaus Kari 12.11.2012 klo 08:28:

  Terve,

  Suomen Viljava Oy on valtion omistama yritys joka käyttää Munkkisaaren varastoaan viljan tuontiin (ruista ja vehnää).
  Varastoon on purettu tänä syksynä kuusi (6) laivaa ja viljaa on siilossa 12 000 tn eli lähes täynnä. Vilja jatkaa matkaansa Keski-Uudenmaan myllyille jauhettavaksi ja leivottavaksi. Siilot ovat siis tarpeellisessa ja teknisesti ainoassa järkevässä käytössä. Muuta käyttöä on viljasiiloille mahdoton löytää. Niiden purkaminenkin on kallis ja vaikea hanke, kuten Oulussa nähtiin. Mikäli M-saaren siilot eivät olisi käytössä vaatisi se lisärakentamista jonnekin muualle.

  Suomen Viljava Oy

  Toimitusjohtaja

  Kari Nurmentaus

MUHEIRA.FI

 • Muheira.fi oli Munkkisaari-Hernesaari-Seura ry:n ylläpitämä kaupunginosasivusto. Näillä sivuilla on sivuston arkisto vuosilta 2006–2017. Kirjoitusten kommentointi on poistettu käytöstä.
 • Asukasyhdistyksen nimi on nykyisin Hernesaari-seura ry ja sen uudet sivut ovat osoitteessa:
 • hernesaariseura.fi