Uudet sivut osoitteessa: hernesaariseura.fi

Punavuori kaappaa Telakkarannan?

Telakkaranta 8/2009

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kokouksessaan tänään Telakkarannan asemakaavaa. Yhtenä esityksenä muiden joukossa on, että Telakkaranta siirrettäisiin Länsisataman kaupunginosasta (Munkkisaaren osa-alue) osaksi Punavuoren kaupunginosaa.

Esitystekstissä sanotaan:

Punavuoriseura ry on kaavan valmistelun aikana esittänyt Telakkarannan alueen liittämistä Punavuoren kaupunginosaan. Alue on maantieteellisesti ja historiallisesti osa Punavuorta ja kuuluu myös luontevasti Punavuoren lähipalvelualueeseen, joten kaupunginosan rajan muutos on katsottu tarkoituksenmukaiseksi tehdä tämän asemakaavamuutoksen yhteydessä.

Jä höpö höpö, sanoo munkkisaarelainen.

Telakkaranta on historiallisesti osa Munkkisaaren telakka-aluetta, josta suurin osa jäisi ehdotuksenkin jälkeen Munkkisaaren puolelle. Kaupunginosan rajan siirtäminen jakaisi telakan historiallisen alueen kahteen eri kaupunginosaan.

”Maantieteellisesti” siirto ei ole sen perustellumpi, sanoo maantieteilijä. Aikaisemmin alueen on erottanut Punavuoresta ratakuilu, johon nyt rakennetaan pyörätietä. Myöhemmin Telakkakadusta on tarkoitus tulla leveä puistokatu ja alueen keskeinen liikenneväylä, joista jälkimmäistä se toki nykyäänkin on. Telakkakatu on varsin luonteva länsiraja Punavuoren kaupunginosalle.

Tulevaisuudessa myös telakan uudemmat osat tulevat uudisrakentamisen piiriin. Sitä ei vielä voi tietää, kuinka kauan siihen menee, mutta joka tapauksessa se on vain ajan kysymys. Silloin Telakkaranta on entistäkin luontevammin osa kasvavaa Munkkisaarta muun telakka-alueen tavoin.

Telakkarannan valmistuessa uusi kävely-yhteys vanhan telakka-altaan viertä pitkin kytkee alueen luontevasti yhteen Munkkisaarenkadun kanssa. Suunnitelmissakin alue avautuu nimenomaan telakka-altaalle ja Munkkisaareen päin Telakkakadun ja Punavuoren sijaan.

Mitä taas ”Punavuoren lähipalvelualueeseen” tulee, niin tuolla perusteella koko Munkkisaaren ja samalla myös Eiran voisi liittää Punavuoreen. Esimerkiksi ruokakauppaa tai juuri muitakaan palveluitahan ei kummassakaan ole muutamaa ravintolaa lukuunottamatta. Munkkisaaren osalta tilanne varmasti muuttuu lähitulevaisuudessa, kun asukkaiden määrä lisääntyy ja palvelut siksi paranevat.

Voikin olla, että kymmenen vuoden päästä Punavuori kuuluu Munkkisaaren lähipalvelualueeseen.

Kun aloite rajamuutokseen on tullut kaupunginosayhdistykseltä (Punavuoriseura ry), niin olisi voinut luulla, että myös alueen nykyiseltä yhdistykseltä (Munkkisaari-Hernesaari-Seura ry) olisi kysytty mielipidettä.

 

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Punavuori kaappaa Telakkarannan?”

 1. Niko Lipsanen 28.8.2012 klo 11:55:

  Asia jäi kokouksessa pöydälle ja sitä käsitellään uudestaan tänään.

 2. Arkkitehtuurista kiinnostunut 9.9.2012 klo 21:28:

  Kun uusia alueita tulevaisuudessa aletaan rakentaa Hernesaareen, täytyy Muheiran vaikuttaa, että arkkitehtuuri säilyy laadukkaana, klassistisena tai parhaimmillaan jugend-vaikutteisena, eikä modernina Ruholahti 2:na. Emme halua Ruoholahti 2:sta lähiympäristöön. Tehkääpä vaikka kierros Ruoholahteen. Alue alkaa jo nyt muistuttaa 70-luvun lähiöitä.

 3. Niko Lipsanen 11.9.2012 klo 11:15:

  Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa siitä, että perinteisempi arkkitehtuuri sopisi hyvin Hernesaareen. Vantaallahan Kartanonkoski on rakennettu perinteiseen tyyliin. Alueen pilaa vain se, että palvelut ovat kivijalan sijaan viereisessä kauppakeskuksessa.

  Paremmin perinteinen kaupunkirakentamisen tyyli silti tänne kantakaupungin kupeeseen sopisi kuin kehäteiden varteen pelloille.

 4. Niko Lipsanen 11.9.2012 klo 11:16:

  Punavuori onnistui kaappauksessaan. Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti kokouksessaan 28.8. siirtää Telakkarannan osaksi Punavuoren kaupunginosaa.

 5. Jaana Hietanoro 20.9.2012 klo 19:33:

  Kun Telakkaranta siis tulee kuulumaan Punavuoreen, olisi tarpeellista tarkistaa myös Munkkisaaren, Eiranrannan ja Hernesaaren paikka kaupunginosakartalla. Nykyinen kaupunginosa lienee Länsisatama, kuten Jätkäsaarella. Se ei mielestäni ole ole oikein luonteva jako. Jätkäsaari ja Ruoholahti muodostavat taas keskenään yhtenäisen alueen. Mielipiteitä?

 6. Kees van Niftrik 19.10.2012 klo 21:51:

  Munkkisaartahan ei enää ole, vaan alue kuuluu nykyään Hernesaareen. Eiranrantaahan ei ole koskaan ollutkaan, vaan se on kiinteistönvälittäjien nokkelasti keksimä markkinointinimi Hernesaarelaisen kiinteistökannan arvon nostamiseen Eiran huviloiden ja pienkerrostalojen vetoavulla.

 7. Niko Lipsanen 19.10.2012 klo 22:14:

  Nämä Helsingin aluejaot ovat niin sekavia, että niissä on hankala pysyä mukana ilman rajansiirtojakin.

  Munkkisaari ja Hernesaari ovat molemmat osa Länsisataman kaupunginosaa. Kaupunginosajaon rinnalla on kuitenkin myös piirijako. Siinä Munkkisaaren osa-alue (johon myös Hernesaari kuuluu) on osa Eteläiseen suurpiiriin kuuluvaa Ullanlinnan peruspiiriä.

  Hernesaari ei nimenä esiinny sen enempää kaupunginosa- kuin piirijaossakaan. Hernesaaren osayleiskaava-alue taas alkaa linjan Matalasalmenkuja-Laivakatu alapuolelta, eli Munkkisaari suppeasti ymmärrettynä (Kuikan ja Punatulkun korttelit sekä Helsingin telakan ydinalue) eivät siihen kuulu.

  Eiranranta taas on kadunnimi. Sen varrella sijaitsevien talojen lisäksi Eiranrannaksi on tavattu myös kutsua niitä taloja, joiden osoite on Piritanaukio. Tämä on myös tällä sivustolla noudatettu käytäntö Eiranranta-nimen suhteen, vaikkei se virallisesti olekaan kuin kyseisen kadun nimi. Toki aluetta voitaisiin kutsua myös Punatulkun kortteliksi, mutta se ei taida enää olla aktiivikäytössä.

  Näistä varmaan pitäisi kirjoittaa joskus oma juttunsa kartan kera.

 8. Kees van Niftrik 27.10.2012 klo 18:10:

  Niko on oikeassa. Hernesaarihan sieltä katosi, vaikka muutama vuosi sitten ilmoitettiin Munkkisaaren liittyvän Hernesaareen ja lakkaavan olemasta itsenäisenä. Toisin ilmeisesti kuitenkin kävi 8.12.2008 piirijakojärjestelmän mukaan. Nämä kaupunginosakuviot ovat tosiaan sekavia, koska on olemassa historialliset käsitykset kaupunginosista ja sitten nopealla internet-haulla löytyy varmaan kymmenen erilaista aluejakoa ja piirijakokarttoja vielä saman verran päälle…

MUHEIRA.FI

 • Muheira.fi oli Munkkisaari-Hernesaari-Seura ry:n ylläpitämä kaupunginosasivusto. Näillä sivuilla on sivuston arkisto vuosilta 2006–2017. Kirjoitusten kommentointi on poistettu käytöstä.
 • Asukasyhdistyksen nimi on nykyisin Hernesaari-seura ry ja sen uudet sivut ovat osoitteessa:
 • hernesaariseura.fi